Κάτω από τα σεντόνια κρύβονται εκατομμύρια μικροσκοπικοί οργανισμοί που μας αρρωσταίνουν, αναφέρει μια νέα επιστημονική μελέτη.
Τα στρώματα, τα παπλώματα και τα μαξιλάρια, γίνονται «δεξαμενές» ανθρώπινων κυττάρων του δέρματος, ενθαρρύνοντας τα ακάρεα της σκόνης.
Τα μικροσκοπικά πλάσματα, με τη σειρά τους, μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο ενός ατόμου να νοσήσει από γρίπη, αλλεργίες, μέχρι και τροφική δηλητηρίαση.
Ο Δρ. Λίζα Ακερλέι , ειδικός σε θέματα υγιεινής στο σπίτι, είπε ότι οι άνθρωποι θα μπορούσαν να υποφέρουν άθελά του από το «σύνδρομο του νοσούντος κρεβατιού».
«Τα ακάρεα όταν βρίσκονται σε ένα ζεστό υγρό περιβάλλον, όπως το κρεβάτι , αναπαράγονται. Πάνω στο κρεβάτι μπορεί να ζουν ακόμα και 10 εκατομμύρια μικροοργανισμοί», τόνισε η Δρ. Ακερλέι ενώ προσέθεσε ότι «σε δύο χρόνια, το 10% του βάρους ενός μαξιλαριού θα απαρτίζεται από τα ακάρεα της σκόνης και τα περιττώματά τους».
Σύμφωνα με τους ειδικούς, ενώ τα ακάρεα της σκόνης είναι αβλαβή, τα περιττώματά τους και τα τμήματα του σώματος τους, μπορεί να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις, με αποτέλεσμα το σώμα απελευθερώνει ισταμίνες για να επιτεθεί στα αλλεργιογόνα.
Αυτό μπορεί να προκαλέσει έκζεμα και αλλεργική ρινίτιδα, ενώ οι εκτιμήσεις δείχνουν τα ακάρεα της σκόνης μπορεί να ευθύνονται για το 80% των ανθρώπων που πάσχουν από άσθμα.
Οι ειδικοί συμβουλεύουν ότι για να προστατευτούμε από τα ακάρεα της σκόνης, καλό είναι να αερίζουμε τακτικά το σπίτι, για να μην εγκλωβίζεται η υγρασία. Επίσης τα κλινοσκεπάσματα, πρέπει να αλλάσσσονται τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα και να πλένονται στους 60 βαθμού Κελσίου θα να «σκοτώνονται» ακόμα και τα πιο ανθεκτικά μικρόβια. Τέλος η επένδυση με αντιαλλεργικό προστατευτικό για το στρώμα και τα μαξιλάρια θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει τα άτομα που πάσχουν από αλλεργίες.